Genåbning af restau-ranter og caféer: Retningslinjer og gode råd

Headerbillede for artiklen 'Genåbning af restau-ranter og caféer: Retningslinjer og gode råd'

Endelig kom den længe ventede udmelding fra myndighederne, om hvordan restaurant- og caféejere skal forholde sig til genåbningen mandag d. 18.05.

Det lader til, at myndighederne har lyttet til branchens opråb, om at man med 2m2-reglen lige så godt kunne forblive lukket. Vi er spændte på jeres vegne, og vi vil gøre, hvad vi kan for at bidrage til, at I kan få så mange gæster igennem som muligt, samtidig med at I overholder retningslinjerne.

Vi har her samlet de specifikke retningslinjer for restauranter og caféer og tilføjet gode råd til de punkter, hvor Flexybox kan hjælpe jer med at styre, at I overholder disse.

Særligt for restauranter, caféer, barer, natklubber m.v.

  • Restauranter og cafeer mv. skal respektere forsamlingsforbuddet og kan således ikke servere for et selskab, der er større end den fastsatte grænse herfor. Et selskab bør kun bestå af personer, der i forvejen har tæt kontakt til hinanden og normalt ses på tilsvarende vis. Restauranter og caféer kan godt have flere selskaber samtidig, hvis der holdes afstanden mellem selskaberne jf. nedenfor.


Der skal mindst være 1m mellem selskaberne og disse må max bestå af 10 personer indtil d. 08.06, hvor myndighederne forventer, at grænsen sættes op til 30-50 personer. I kan sørge for, at dette bliver overholdt ved at begrænse jeres booking til 10 personer.

I kan se, hvordan man ændrer i antallet her: Max personer på online bordbestilling

Samtidig anbefaler vi, at man genovervejer sin restaurant-guide, så man kan styre, at gæsterne kommer oftere, men i mindre grupper. Man kan f.eks. ændre den, så gæsterne ankommer hvert 5. eller 10. minut, i stedet for hver halve time.

I kan se, hvordan man ændrer restaurantguiden her: Sådan opsættes restaurantguide

  • Restauranter og caféer mv. indrettes, så det er muligt at holde mindst 1 meters afstand mellem forskellige selskaber. F.eks. kan personer, der spiser sammen, således sidde ved samme bord med almindelig afstand, mens det er vigtigt, at der er mindst 1 meters afstand til næste selskab. Som alternativ til mindst 1 meters afstand kan der etableres en fysisk barriere, f.eks. i form af en skærm af plastic eller glas.


Kravet om 1 meter mellem hvert selskab kan være svær at overholde uden at styre, hvordan jeres gæster bliver seatet. Vi råder til, at I opdaterer jeres grafiske bordplan, når I har fundet ud af, hvordan I får flest mulige gæster ind i jeres lokaler – samtidig med at retningslinjerne bliver overholdt.

Hvis I har behov for at ændre i jeres bordplan, for at følge retningslinjerne, er I velkomne til at kontakte support for at få hjælp. Support kan som altid fanges på 70 22 48 84. Har I tidligere selv redigeret i jeres bordplan, kan I få hjælp til at opdatere bordplanen her: Kom godt i gang med opsætning af borde

Alternativt kan I sætte plexiglas op mellem alle jeres borde. Det er i sig selv problematisk, da man i værste fald kan komme til at opdele et selskab. Med bordprioritering kan I sørge for, at systemet automatisk sammensætter de rigtige borde til hvert selskab og placerer jeres reservationer ved borde, der passer til selskabets størrelse.

I kan se, hvordan man benytter bordprioritering her: Bordprioritering og løbende omrokering

  • Udendørsservering indrettes, så det er muligt at holde mindst 1 meters afstand mellem forskellige selskaber. Regeringen vil opfordre kommunerne til at undersøge muligheden for at stille yderligere arealer til rådighed for udeservering.


Ved udendørsservering kan I benytte en opdateret bordplan og bordprioritering, som beskrevet i forrige punkt.

Hvis I allerede har bestillingsappen, giver det rigtig god mening at benytte denne til alle bestillinger – både inde, men specielt ude. Bestillingerne ender direkte i køkken/bar, og I kan tillade, at gæsterne betaler via mobilepay direkte fra bestillingsappen. På den måde slipper I for at gå frem og tilbage mellem jeres gæster, for at få sendt bestillingen til køkkenet og for at få afsluttet regningen.

I kan se, hvordan man opsætter bestillingsapp’en her: Kom godt i gang med bestillingsappen

  • Gæster bør ikke have mulighed for at placere sig, hvor de i mere end 15 minutter har ansigt-til-ansigt kontakt med medarbejdere, f.eks. siddende ved en bardisk i en restaurant. Alternativ kan etableres en fysisk barriere f.eks. form af en skærm af plastic eller glas. En sådan kan ligeledes etableres ved betalingsdisk o.l.
  • Ved buffetservering skal der være særligt fokus på kontaktflader, herunder om der med fordel kan anvendes personlige redskaber, engangsredskaber eller portionsskåle ved selvservering. Buffet bør ligeledes indrettes, så det er muligt at holde afstand. Det kan f.eks. ske ved, at en buffet kun tilbydes til ét selskab eller ved at buffeten indrettes, så der kan holdes mindst 1 meters afstand mellem gæster.
  • Køkken- og serveringspersonale m.v. skal overholde de regler, der normalt er gældende for fødevarevirksomheder, herunder ift. hygiejne. Der er som udgangspunkt ikke behov for anvendelse af handsker ved almindelig håndtering af fødevarer i professionelle køkkener, hvor passende håndhygiejne opretholdes. Serveringspersonale o.l. bør undlade at røre ikke-emballerede fødevarer, og det er således heller ikke nødvendigt, at de bruger handsker.
  • Natklubber, diskoteker og spillesteder m.v. skal fortsat holde lukket jf. politisk aftale om plan for genåbning af Danmark af 8. maj 2020, hvoraf det fremgår, at restriktioner for diskoteker mv. vil blive opretholdt indtil fase 4.
  • Restauranter, caféer, værtshuse, barer mv. må ikke gennemføre aktiviteter eller indrettes på måder, der får dem til at minde om natklubber eller diskoteker, f.eks. ved at etablere dansegulv e.l., der betyder, at afstanden på mindst 1 meter mellem selskaber ikke kan opretholdes.
  • Alle serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet, skal lukke kl. 24.

Generelle retningslinjer

  • Virksomheden bør udarbejde en plan for rengøring og desinfektion (hyppighed efter en konkret vurdering) og bør sikre grundig rengøring af fælles kontaktpunkter, herunder med særligt fokus på håndtag, gelændre, lyskontakter, elevatorknapper, bordoverflader, vandhaner, minibarer, kasseapparater, dankortterminaler, computere, tablets, fjernbetjeninger m.v. som hyppigt berøres af mange.

For at overholde dette punkt, kan I gøre brug af procedurelister i jeres medarbejderapp. Herved har I den påkrævede plan for rengøring, og I kan vha. loggen vise, hvem der har udført opgaven, og hvornår det er blevet gjort.

I kan se, hvordan man bruger procedurelister her: Sådan oprettes en procedureliste

  • Der sikres rengøring af den enkelte arbejdsstation, når en medarbejder forlader arbejdsstationen, og en anden medarbejder skal overtage denne.

Hvis I allerede benytter bestillingsappen, kan I slippe for, at jeres tjenere skal benytte kasseterminalen, da bestillingen ender direkte i køkken/bar. De kan også undgå at skulle afspritte dankortterminaler efter hver betaling, da det er muligt at modtage betaling via MobilePay, vha. en QR-kode direkte i appen. Hvis I ikke har IOS-enheder nok til alle jeres tjenere på en travl aften, kan jeres medarbejdere hurtigt installere bestillingsmodulet på deres egen iPhone/iPad og derved undgår i rengøringsprocedurer ved overlevering af enheden.

I kan se, hvordan man sætter MobilePay på i app’en her: Tag imod MobilePay i bestillingsappen

I kan se de samlede retningslinjer for genåbningen af restauranter, caféer, forlystelsesparket, hoteller og feriecentre her: Retningslinjer for ansvarlig indretning af restauranter og caféer

Som altid er I velkomne til at kontakte os, hvis I har brug for hjælp eller vejledning.

Vi håber virkelig, at gæsterne strømmer ind, og at I får gang i hjulene igen.

God arbejdslyst!

Skal vi finde en løsning til dig?​

Kontakt os, hvis du er blevet nysgerrig på fordelene ved at samle din drift ét sted og gerne vil høre om alle fordelene.
Det er uforpligtende at tage en snak med os.

Mere om dette emne

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Bliv klogere på Flexybox og vores løsninger.
Du vælger, hvilken branche du vil modtage nyheder om.

Mobil popup billede

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Bliv klogere på Flexybox og vores løsninger.
Du vælger, hvilken branche du vil modtage nyheder om.

Kontakt os - så hjælper vi dig videre!